La ‘nova ona’ del turisme: experiències personalitzades, més urbanes i més col·laboratives

SoLoMo

Les noves tendències del turisme Viatgers més informats. Es va acabar viatjar a cegues i creuar els dits perquè la destinació no ens decebi. Segons un recent estudi d’American Express, un de cada quatre viatgers selecciona el seu viatge guiats per recomanacions en fòrums, webs i xarxes socials; el 58% usa aquestes pàgines per comprovar la qualitat del seu hotel i el 53% per descobrir plans d’oci en la destinació seleccionada. “Les tecnologies de la informació han revolucionat el turisme”, apuntava Marta Blanco Quesada, directora general de Turespaña, en el citat fòrum de turisme. “El turista digital té accés a la informació abans, durant i després d’un viatge i a més ara li agrada compartir les seves experiències”.

Noves plataformes col·laboratives. Qui no ha sentit parlar Air B’nB, Homeaway o Bemate? Són noms que ja formen part del paisatge turístic a Espanya i que estan canviant la forma de fer turisme. I la tendència és alcista malgrat l’escrutini fiscal de les autoritats. “Els Governs han d’acceptar aquests apartaments turístics, regular-los i aprofitar els beneficis que produeixen”, va afegir Rifai. Segons un informe de Esade, el 14% dels turistes que arriba a Espanya s’allotja en aquests habitatges buscant allotjament hogareño i contacte amb la cultura del país. “Volem viatjar a llocs i viure allí de forma tan local com els locals”, rasa Chema González, director estratègic de Bemate.
Experiències flexibles i personalitzades. El paquet estàndard cedeix terreny amb les ofertes personalitzades i els serveis a mesura. Fins i tot les famílies requereixen als operadors una fragmentació de les ofertes per satisfer als adults i als petits. “L’oferta és més flexible ara perquè la concentració d’operadors turístics i les economies d’escala han ajudat a reduir costos”, explica a 20minuts Carlos Díez de la Llastra, CEO dels Roches. La conseqüència és que el viatge ja no solament inclou hotel i avió, sinó que el turista disposa ara una oferta més rica que, en moltes ocasions, la confecciona el propi usuari a través de les plataformes tecnològiques. Ja sigui un parc temàtic o una ruta peninsular de vins des del Penedés fins a Jerez.

Turistes ‘SoLoMo’ que contracten per impuls. Oblidem per un moment al turista que debat amb la família en una agència, o a la seva casa, on anar de vacances. Pensem en el puixant viatger digital, independent i que busca informació en temps real. “És difícil avui dia realitzar qualsevol compra turística sense interactuar en algun moment amb les xarxes socials per buscar o contractar viatges”, diu Díez de la Llastra. El sector ho crida turista SoLoMo (Social, Local i Mòbil) i li dedica els seus majors esforços de màrqueting digital en ser un viatger que compra per impuls… i amb el mòbil. “És el canal preferit per reservar activitats complementàries”, diu Antonio López d’Àvila, president de Segittur. Tan fàcil i tan àgil com estar en la piscina de l’hotel on s’està allotjat i rebre ofertes d’experiències (o fins a de còctels d’un bar proper) gràcies a la geolocalización del smartphone.