Nou director de Santa Mònica aposta per la creació arriscada i en xarxes

SoLoMo

El nou director del centre Arts Santa Mònica, Jaume Reus, apostarà en el seu mandat per la “qualitat de la creació arriscada, pluridisciplinar i transversal”, amb especial atenció a les xarxes de creació.

En la seva primera compareixença pública, Reus, que s’incorporarà formalment al seu nou càrrec el proper 1 de gener i que tindrà un mandat de dos anys, concep el centre com a “espai de mediació cultural”, “laboratori”, que participarà en projectes de finançament col·lectiu de ‘crownfounding’ i que actuarà en “cercles que parteixen de l’edifici i s’estén a tot el barri del Raval, que també serà una prioritat, amb relació especial amb la Fundació Tot Raval”.

Reus ha subratllat que no vol estar sotmès a la dictadura de la programació, sinó que vol estar més atent als processos de creativitat, fins al punt que fugirà de la presentació d’objectes o productes acabats, una filosofia que ha resumit en una frase: “parlar menys d’artefactes i més d’impactes”.

El plantejament de Reus fa una aposta ferma per “territoris menys físics i més digitals”, un espai que tindrà en els conceptes de “social, local i mòbil” (Solomo) els tres eixos d’informació i comunicació que es potenciaran per tenir una autèntica interrelació amb la comunitat d’usuaris del centre.

Santa Mònica, ha afegit el seu director, buscarà finançament privat a través de la Fundació Catalunya Cultura i prioritzarà els projectes dissenyats des d’un principi amb itinerància.

Arteleku, Tabakalera, Fondation de France seran alguns dels centres de referència per col·laborar a nivell espanyol, mentre que a nivell local pararà esment a les 40 fàbriques de creació que funcionen a Barcelona i que en 2013 van crear 379 projectes culturals.

L’objectiu de Reus és convertir Santa Mònica en “punt de trobada de creadors, empresa i equipaments públics i privats”, que doni a conèixer la creació contemporània.

Així mateix, col·laborarà amb totes les universitats, institucions, instituts de recerca, centres de producció i difusió, empreses i mitjans de comunicació.

L’historiador de l’art i gestor cultural Jaume Reus i Morro va ser seleccionat en concurs públic per un comitè d’experts com a nou director del centre Arts Santa Mònica de Barcelona, abans que fos nomenat oficialment pel Departament de Cultura.

Reus és el primer director del Arts Santa Mònica escollit mitjançant un concurs públic basat en criteris de capacitació i professionalitat