SoLoMo: el nou perfil de consumidor

SoLoMo

No hi ha dubte que els consumidors ja no comprem com fa uns anys. Els criteris tradicionals que servien per justificar les nostres decisions de compra han quedat obsolets, i han emergit nous canals i agents que fan que aquest procés adopti noves dimensions. Entrem en l’era de la multicanalidad, al món de les xarxes socials, els dispositius mòbils i la localització en temps real.
En aquest context, emergeix el concepte de SoLoMo que ha adquirit un gran protagonisme en les estratègies de màrqueting i que, a més, està canviant la nostra manera de relacionar-nos, tant personal com comercialment. El concepte SoLoMo va néixer de la mà de Matt Cutts de Google en 2011 i es refereix a tres dimensions clau en el context actual: Social, Local i Mòbil. La convergència i la combinació d’aquests tres elements garanteix una millor segmentació del públic objectiu a més de millorar la rellevància de l’oferta: arribar al client adequat amb un missatge rellevant en el lloc i moment oportú.

En aquest article, valorarem les diferents dimensions que inclou el terme SoLoMo i explorarem el perquè de la seva importància en el context actual.

Social

Les xarxes socials han adquirit gran protagonisme en el context actual. Segons les últimes dades de l’Observatori de Xarxes Socials, el 91% dels internautes espanyols ja està present en algun canal social. En aquest context, el consumidor no es converteix exclusivament en comprador dels productes d’una marca sinó que, a més, adopta el rol de prescriptor. D’aquesta manera, actua com a amplificador de la seva experiència amb el producte o amb la marca, utilitzant per a això els seus propis canals socials o participant en altres plataformes controlades o no directament per la marca.

Mobile

Si ben el portàtil i l’ordinador de sobretaula continuen sent els dispositius més utilitzats per navegar per Internet, la tendència a l’ús dispositius mòbils és innegable i s’està incrementant de manera exponencial. De fet, 8 de cada 10 internautes accedeixen a la xarxa des del mòbil.

A això, se li afegeix al fet que cada vegada més els compradors utilitzen el mòbil per enllaçar el món online amb el món offline, i així aconseguir una experiència amb la marca o de compra completa. El telèfon és la plataforma que ens permet connectar el social amb el local i generar una convergència que funcioni de manera efectiva. De fet, el 82% de la gent que posseeix un telèfon amb accés a Internet van dir que sempre tenen els seus telèfons amb ells quan estan de compres

Local

Aquesta dimensió es refereix a la possibilitat actual de conèixer a temps real tot el que ens envolta: des de tendes properes fins a la localització dels nostres amics o coneguts. De fet, podem afirmar que en aquests últims anys, aquesta dimensió ha adquirit un gran protagonisme: el 25% dels consumidors utilitzen serveis basats en geolocalización. A més, cada vegada més usuaris de smartphones utilitzen el servei de localització com a funcionalitat habitual, i la xifra ha aconseguit el 74% al febrer de 2012.

Si ben actualment han emergit algunes plataformes que busquen aprofitar el potencial d’aquesta dimensió, és clar que encara hi ha un ampli camí per recórrer. Algunes d’elles, com és el cas de Foursquare, permeten que els comerciants puguin llançar les seves pròpies ofertes a través de missatges push als usuaris que es troben propers físicament de l’establiment. El 38% dels usuaris sembla que es mostren receptius a rebre aquest tipus de missatges promocionals quan l’oferta és pertinent i es refereix a l’àrea en la qual se situen. Aquesta dada confirma que els usuaris es mostren més predisposats a la recepció de missatges que siguin rellevants segons la seva ubicació.