SoLoMo, la revolució del màrqueting digital a la qual han de sumar-se les pimes

SoLoMo

Les petites i mitges empreses que no segueixin aquesta tendència quedaran desconnectades dels consumidors i despenjades del mercat.

El 81% dels telèfons mòbils a Espanya en 2015 eren intel·ligents, percentatge que segueix creixent i que ha experimentat un important increment sobre 2014, any en el qual aquesta dada se situava en el 63%.

Però, a més, el 81% de la població espanyola està present en alguna xarxa social; el nombre de tabletas continua augmentant; hi ha al voltant de 23 milions d’usuaris de mòbils i, diàriament, es descarreguen 3.8 milions d’aplicacions.

Són solament alguns de les dades de la important irrupció que han tingut els dispositius mòbils, Internet i les noves tecnologies, que han introduït una nova forma de comunicar i d’estar en contacte amb les persones i també amb els consumidors i clients.

Uns canvis que comporten una sèrie d’oportunitats que les empreses han de saber aprofitar per al màrqueting digital en el qual està irrompent amb gran força la tendència denominada SoLoMo.

“Realment, no és alguna cosa nou perquè ja es troba un primer esment en 2007 per part d’un directiu de Google com un mindset o mentalitat o forma de pensar” i per veure com caldria pensar un pla de màrqueting, segons ha explicat Daniela Jouet, directora de ExMaS -consultora especialitzada en Màrqueting, Comunicació i Estratègia i en processos d’internacionalització per a empreses-, qui ha impartit una jornada informativa sobre SoLoMo a Montsó (Osca), que ha estat organitzada per Amephu, a eleconomista.es

Una tendència “que ha estat represa per les grans empreses, que han estat les primeres que han tingut web, presència a les xarxes socials…”, havent d’assumir-la després les pimes com succeeix amb la majoria de les empreses. “Però ja és hora que les empreses comencen a treballar en SoLoMo. En aquest sentit, és un revolució per a tota les companyies”.

En l’actualitat, algunes pimes ja “usen les xarxes socials, que és la part ‘Sota’, i també moltes fan un mailing amb localització específica, la qual cosa és ‘El’, i unes altres ja comencen a fer campanyes de SMS amb ofertes, fidelització de clients… que és la part ‘Mo'”.

Són tres mons que s’integren, sent ara “el següent pas plantejar-ho com un conjunt, com un punt de partida en el qual els tres estiguin vinculats”, perquè a més “els tres elements vinculats és el que espera el nou consumidor, que ha passat a produir continguts continuadamente, vol tenir veu i participar en tot. Són els millennials els que lideren aquesta forma de gestionar Internet i les xarxes socials”.

“Les pimes han de començar ja absolutament a treballar amb aquest mindset perquè el consumidor vol estar a prop a les xarxes socials, rebent informació i compartint-la…”, de manera que el “consumidor s’implica en la marca de l’empresa i pot ser el millor venedor d’aquesta marca si té tota la informació”.

Unes possibilitats que ofereix SoLoMo que, no obstant això, encara moltes pimes no estan utilitzant, sobretot, les microempreses perquè “moltes d’elles no són conscients del que està passant. És alguna cosa que està aquí”.

A més no es necessiten més recursos, la qual cosa és un avantatge per a les microempreses o petits negocis. “Amb el mateix temps i amb mitjans limitats és possible buscar oportunitats amb aquest concepte i transformar-ho en beneficis” per a l’empresa.

“Realment, no es necessiten més recursos o temps perquè és un mindset, és la forma de pensar, i el temps que es passa, per exemple, en Facebook cal fer-ho pensant en SoLoMo. És replantejar el que s’està fent ara”, afegeix Daniela Jouet, qui incideix que, a més, “Internet és una meravella per a les pimes perquè és alguna cosa barat i és una gran oportunitat”.

La necessitat d’adoptar aquesta mentalitat o forma de pensar per a les empreses és clara. “El consumidor ha canviat i les empreses sense SoLoMo es van a quedar enrere. Si no es té web, es va a consultar la d’una altra empresa que la tingui; si no s’està en Facebook o a una altra xarxa, es va a una altra i, si no es té la web adaptada a dispositius mòbils, també es mira la web d’una altra empresa. El que no ha seguit i no ha escoltat l’evolució del mercat, en algun moment s’ha perdut”.

Una situació que pot tornar a donar-se en aquelles pimes que no captin aquesta tendència, “que no és solament per a grans, sinó per a totes les empreses” i de tots els consumidors perquè “el dels millennials és contagiós. Hi ha persones amb més de 50 anys que també donen la seva opinió